Durum Tarwe!?
- Joosje
- 20 jun 2016
- 3 minuten om te lezen
Afgelopen week liep ik door de supermarkt en zag ik deze verpakking voor pasta. Hierop staat ‘Italiaanse Tagliatelle van Durum Tarwe’. Ik had nog niet eerder van Durum tarwe gehoord, maar het trok direct mijn aandacht. Op de andere verpakkingen staat dit er niet groot op. Dus vroeg ik mij af: Wat is dit precies? Wat is het verschil met ‘gewoon’ tarwemeel?
Ik ging op onderzoek en blijkbaar worden alle pasta soorten uit de supermarkt van Durum tarwemeel , water, ei, lecithine emulgator en zout gemaakt. Voor het maken van pasta kunnen verschillende soorten tarwemeel worden gebruikt. Het meest geschikte meel is Durum tarwemeel, wat vaak als harde tarwe op de verpakking staat. Deze tarwesoort is het hardste van allemaal en het meest geschikt voor het maken van pasta. Hierdoor blijft na het koken de structuur en kleur gespaard [2]. Dit komt door het hoge eiwit- en glutengehalte. Andere tarwemeel soorten zijn zachter en bevatten minder gluten. Dit maakt ze geschikter om producten zoals gebak en brood te maken. Durum tarwe daarentegen is niet geschikt voor het bakken van brood. Tijdens het bakproces zal in dit geval het brood gaan scheuren en luchtigheid missen [3].
Het maakt dus niet uit of je het duurste pak pasta neemt of een van Euroshopper. De ingrediënten worden gekneed tot een taai deeg en hier kunnen verschillende vormen mee worden gemaakt [1a]: Spaghetti, tagliatelle, lasagne, macaroni, etc. Deze pasta wordt gedroogd en verpakt zoals hier op de foto.

Naast de gewone pastavarianten, wordt er ook volkorenpasta verkocht. Volkorenpasta is gemaakt van harde volkorentarwe. Volkorenproducten, dus ook volkorenpasta’s, brengen erg veel voordelen met zich mee. Dit in tegenstelling tot de gewone pastavarianten. Ten eerste is het, naar mijn mening, gewoon heel erg lekker! Ten tweede is het goede voor de gezondheid. Zo gaat het eten van 90 gram volkorenproducten per dag gepaard met een verlaging in het risico op hartproblemen en 10% kansvermindering op darmkanker. Doordat het ook veel vezels bevat, vult volkoren ook beter dan de witte graanproducten (zoals patentbloem). Hierdoor heb je na het eten niet zo snel weer een hongergevoel. Deze vezels zijn tevens gunstig voor de darmwerking en verlagen de kans op diabetes type 2 [1c].

Ik vind het maar vreemd dat er groot op de verpakking wordt gezet Durum tarwe, wanneer alle pasta’s hiervan zijn gemaakt. Wel moet ik eerlijk zijn dat ik de neiging had er van uit te gaan dat dit ‘gezonder’ of ‘anders’ was. Het zou mij niks verbazen wanneer andere kopers dit ook hebben. Alles wat nieuw of anders is, zorgt voor nieuwsgierigheid. En deze nieuwsgierigheid leidt sneller tot de aankoop hiervan.
Mijn conclusie: Durum tarwemeel wordt gebruikt om pasta te maken. Qua voedingswaarde ligt dit ongeveer gelijk aan de andere tarwesoorten, wat betekent dat het niet gezonder is. Durum Tarwe staat groot op de verpakking wat de suggestie wekt dat het gezonder zou zijn. Het maakt dus niet uit welk merk pasta je gebruikt, maar volkorenpasta heeft de voorkeur.
[1a] Voedingscentrum (z.d.). Pasta. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pasta.aspx
[1b] Voedingscentrum (z.d.). Tarwe, meel en bloem. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/tarwe_meel_bloem.aspx
[1c] Voedingscentrum (z.d.). Volkoren. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van voedingscentrum.nl/encyclopedie/volkoren.aspx
[2] North Dakota Wheat Commission (z.d.). About Durum Wheat. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van http://www.ndwheat.com/buyers/?ID=295
[3] Nieuwe Granen (z.d.). Durum. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van http://www.nieuwegranen.nl/durum.html
[4] Fatsecret (2016). Volkoren Tarwemeel. Geraadpleegd op 21 mei 2016, van http://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/search?q=Volkoren+Tarwemeel
Comments